A termelés változása az elmúlt tíz évben

Publikálva: 2013/05/14

Cess van Vliet (Global Consult szaktanácsadója)

Mivel a Flower Tech most ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját, készítettünk egy kis visszatekintést az elmúlt időszak legnépszerűbb vágott virág és cserepes növényeiről. Az elkövetkező oldalakon a változásokat és szignifikáns irányzatokat,- melyek a termelést az elmúlt évtizedben alakították-, valamint a következő években várható fejlődési irányt elemezzük. Világszerte az emberek egyre több pénzt keresnek, és ennek következményeként több virágot vásárolnak. A növény megszépíti életünket, és a virág számos kultúra szerves részét képezi.

Ennek következtében a termelés világszerte növekszik, és a termesztési területek terjeszkedése az egyenlítő felé tart. A legfőbb indoka ennek a tendenciának a sok napsütés és az olcsó munkaerő. Az elmúlt évtizedben történt néhány jelentős változás a kertészeti üzletágban. Sokkal jelentősebb az afrikai és dél-kelet ázsiai termelés növekedés, de Dél-Amerikának is növekszik a jelentősége. Mindamellett nehéz lenne a valóságnak megfelelő statisztikát készíteni, mivel az eredményt nagyon sok tényező befolyásolja, és az objektív adatok hozzáférhetősége erősen korlátozott. A kereskedelem is változik. Mind több és több vágott virág és növény nem az eddig megszokott, hagyományos –árverési úton- jut el a fogyasztóhoz. Az értékesítési irodák szerepe nő és kiskereskedelem egyre nagyobb részt ragad magához a piacból. Azonban néhány érdekes észrevételt tehetünk.

Dollár vagy euro

Dél Amerikában a dollár és az euro árfolyamától függően a termelők az észak amerikai vagy európai piacot választják. Jelenleg az euro árfolyama a kedvezőbb, így a kolumbiai termesztők az európai piacot részesítenék előnyben. Annak ellenére, hogy nem a megfelelő fajtákat kínálják az EU felé, mivel az amerikai vásárlók ízlése más, mint az európaiaké. Ez azt jelenti, hogy a kolumbiaiaknak többet kell befektetniük azokba a fajtákba, amelyek az európai piacon keresettek. Afrikában a termesztés nagyon gyorsan fejlődik. Kenya évek óta erős piaci helyzetben van. Mostanában az etiópiai rózsatermesztés óriási sebességgel fejlődik. A politikai háttér stabil, és mind a befektetők, mind a kormány pozitívan nyilatkozik a lehetőségekről, különösen a rózsatermesztés kérdésében. Mindamellett a kezdetekben a termelőknek ezeken, a területeken néha igen komoly nehézségekkel kell szembenézniük a megfelelő hely kiválasztásánál. Ez abban mutatkozik meg, hogy sok u.n. „mini-klimatikus” hely van, így például a hegy egyik oldalán a környezet kiváló a termesztésre, míg a pár kilométerrel arrébb lévő rózsafarmon a klimatikus körülmények miatt a jövedelmező termesztés nem megvalósítható. A másik nehézség az egyenlítő menti termesztő területeken a szállítási problémák. Kevés a repülőgépek szállítási kapacitása, főleg anyák napja és Valentin nap környékén.

Hollandia

A hollandisi virágtermesztés már hosszú ideje világhírű. Mindamellett napjainkban is van fontos fejlődési irány. Először a kiskereskedelem növekvő hatásának eredményeképpen, megtermelt áru zöme elhagyja az országot. A szegfű volt az első, amelyik délebbre „ költözött”, és most a rózsa is követi. De ez nem lesz örökké így. Jó példa erre az alstroeméria, amely az 1990-es évek elején Kenyába telepítettek át. Ma az alstroeméria termelés helye ismét Hollandia. Az ország kertészeti ágazata erős maradt. Ez leginkább a Rabobank által nyújtott pénzügyi támogatásnak köszönhető. A Bank régóta kapcsolatban áll a kertészeti ágazattal, és ismeri a kockázati tényezőket, és mégis kedvező feltételű szerződésekről gondoskodik. Ez elősegíti a holland kertészek újítási befektetéseit. Nincs más országban a kertészetnek ilyen pénzügyi támogatója. Mindezek ellenére van néhány korlátozó tényező, amelyekkel a holland termesztőknek számolniuk kell.

  1. További energiacsökkentés az ágazatban
  2. A termelésnek még környezetkímélőbbnek kell lennie
  3. Állandó korszerűsítés a technológiában és a választék marad a legfontosabb
  4. A világ virág kereskedelmi központjának Hollandiának kell maradni
  5. A nemesítésnek holland kézben kell maradnia
  6. A holland árverések egyesülésének sikeresnek kell lennie
  7. A hollandoknak széles választékot kell fenntartaniuk, elsősorban a szűk piaccal rendelkező termékeknek
  8. Az oktatásnak és tanácsadói munkának további ösztönzésre van szüksége.
  9. A reklám költségeket növelni kell
  10. Több embernek kell kertészetet tanulni, és a szakmában dolgozni

A jövő

A világon mindenhol újabb és újabb befektetések indulnak mind a termelői mind nem agrároldalról a virág és növénytermesztés növelésére. Ezeknek a kertészeti termékeknek a legtöbbjét, helyi piacokra termelik, amely új lehetőséget nyit meg, különösen a nemesítő és szaporító cégeknek. Az új piacokon lehetőség lesz jobb minőségű és szűk piaccal rendelkező fajták termelésére és importálására. A kiskereskedelem egyre nagyobb szerepet fog játszani a kertészéti üzletágban. Azonban azt nem várható el, hogy ugyanazt a pozíciót érjék el, mint a zöldség-gyümölcs esetében, ahol a piaci részesedésük 80% . A virágok teljesen más típusú termékek mivel a virágcsokrokat gyakran ajándéknak, vagy valami különleges alkalomra vásárolják.

A legnépszerűbb virágok

Rózsa: Még mindig a listavezető

A legfontosabb fajta a kertészeti ágazatban vitathatatlanul még mindig a rózsa. Az elmúlt évtizedben azonban a termesztésben néhány fontos változás következett be. A termesztés a hagyományokkal rendelkező régiókból elköltözött, és a fajtaválaszték jelentősen megváltozott. A valóságnak megfelelő képet nehéz lenne bemutatni, de az köztudott, hogy az afrikai termesztés nagyon gyorsan növekszik, míg a hollandiai termesztés csökken. A hollandiai termesztési terület az 1996-os 1000 ha-ról 2006-ra kb 600 ha-ra csökkent, s ezalatt Afrikában a becsült termesztési terület cc.5000 ha. Egy másik új, fontos rózsa előállító övezet Dél-Amerika, megközelítőleg 6000 hektárral. A termesztés Kelet-Euróbában, Ukrajnában, sőt Ázsiában is növekszik. Fontos megjegyezni, hogy az elmúlt években a Holland árverések pozíciója egyre csökken, mivel egyre több cég egyenesen a termelőhöz megy vásárolni, s úgy tűnik, ez a tendencia folytatódik.

Hollandiai tárgyalások

2007 júniusában a holland rózsatermesztők tanácskozásra gyültek össze Aalsmeerben, hogy megvitassák a rózsatermesztés jövőbeni alakulását, különös tekintettel a Hollandiai lehetőségekre. Egyrészt A helyi termesztőknek szembe kell nézniük a rendkívüli energia költségekkel. Másrészről a holland kertészetek nagyon magas minőségű termékeket állítanak elő, és nagy bennük az újító szándék. Ezt példázza az is, hogy a mesterséges megvilágítás általánosan elterjedt mindenhol és a legmodernebb üvegházak 10.000-14.000 luxig képesek a fénypótlásra. Azonban a nagymértékben használt fény kiegészítés más új változásokhoz vezetett: a lámpák annyi fényt bocsátanak ki, hogy olyan új fajtákat kellet kifejleszteni, amelyek megfelelnek az új klimatikus feltételeknek. Az aalsmeeri konferencia résztvevői arra az álláspontra jutottak, hogy a jövőt két fő fejlesztés határozza meg. Egyrészről a hollandiai termesztésnek kisebb energia felhasználásúvá kell válnia, a másrészről pedig a termelők azt várják, hogy az árverések „órája” kisebb szerepet fog játszani és a hosszabb időtartalmú (határidejű) ICT veszi át a helyét. Ennek ellenére a termesztők derűlátóak és hisznek benne, hogy a termelés soha nem tűnik el Hollandiából amíg nagyon jó minőségű növényeket termesztenek Nemesítői eredmények Habár az termeszthető fajták száma állandóan nő, azonban a sikeresen termesztett rózsafajták száma csökken. Például: tíz évvel ezelőtt a vörös rózsa fajtaválaszték sokkal szélesebb volt, mint napjainkban. A nemesítő cégek azokat a fajtákat részesítik előnyben, amelyek a fő termesztési körzetekben alkalmasak a továbbtermesztésre: például az a fajta amelyet Afrikában állítanak elő, európai környezetben nem hozza a fajtája legfőbb ismertetőjeleit . Az egyik legfontosabb részlet, amelyen a nemesítők dolgoznak, a bimbó mérete. A terméshozam növelése is több figyelmet kapott. A minőséget is folyamatosan tökéletesítik és a nemesítők a tíz napos váza élet tartalmat igyekszenek elérni. A szállíthatóságot is a prioritások közé sorolják a nemesítők mivel a rózsa mérete (nyílottsága) nem változhat a szállítás során. Botrytisre való érzékenység is szempont a nemesítők részéről. Az illatos rózsákat szintén nagyon nehéz exportálni, mivel az erős illat általában a minőség kárára van kihatással. Habár a múlt évben néhány enyhén illatos rózsát sikerült nemesíteni, mint a sárga „Rimini”-t és a vörös „Red Naomi”-t.

Krizantém

Sokkal hatékonyabb termesztés

A rózsa után a krizantém a második legfontosabb növény a virágkereskedelemben világszerte. Napjainkban néhány fontos termesztési körzet van földünkön, melyek évente 5.5 billlió szálat termelnek. Nagy változás nem történt az elmúlt tíz év termesztési körzeteiben, de néhány fontos mozzanatot meg kell említenünk. Növekvő hatékonyság Európában. Európában, vitathatatlanul Hollandia a vezető krizantém termelő , 80%-os piaci részesedésével, őt Olaszország 15%-os piaci részaránnyal követi. Tíz évvel ezelőtt a hollandok csak a krizantém 70%-t , az olaszok kb 20%-t és a maradék 10%-t több ország együttesen termesztette. 2007-ben Hollandia 1.5 billio szálat fog előállítani mintegy 550 hektáron. 1997-ben a termelt mennyiség ilyen nagyságrendű volt, de a termesztési terület több mint 700 hektár volt. Ezek az adatok világossá teszik, hogyan fejlődött a négyzetméterenkénti termésátlag az elmúlt évtizedben. Amerika és Afrika Kolumbia 1.3 billió szál krizantémot termel 2007-ben.. Ez ahhoz elég. Hogy az amerikai piac 90-95%-t elássa. Kolumbia mellett Panamában és Brazíliában is termesztenek krizantémot. Ezekben az országokban a krizantémot nemcsak szálas virágként, hanem cserepesként is előállítják. Kanadában és az USA-ban 2007-ben mintegy 50-60 millió szállal számolhatunk a világpiaci részesedésből. Japán szintén fontos termesztési terület 2 billiós nagyságrenddel. Ázsián belül Malajzia is növekvő termelést mutat a 2007-re előre jelzett 150 millió krizantém előállításával. Ezeket a virágokat a japán piacokon adják el. Ausztrália közel 30 millió krizantémot termel, Kínában azonban nincs számottevő mennyiség. Az afrikai termelés nem indult szerencsésen. Kísérleteztek egy pár helyen, deezek nem vezettek eredményre. Leginkább a 12 órás nappal és 12 óráig tartó éjszaka miatt nem volt sikeres a kultúra, sok fajta nagyon lassan növekedett. A krizantém légi szállítása is sokkal drágább, mint a rózsáé, mivel a egy szál krizantém nehezebb mint egy szál rózsa.

Tartós kínálat

Összességében véve a holland árverésen eladott krizantém mennyisége szignifikánsan nem változott az elmúlt tíz év során. Azért történt néhány számottevő változás ez alatt az időszak alatt. A csokros krizantém száma 9%-kal csökkent, míg a santinik mennyisége 40%-kal nőtt. Az elmúlt öt évben csökkent a santini kínálat, de most eddig fellelhető legszélesebb kínálattal tért vissza. Az egyfejű fajták száma is 40%-kal nőtt. Ezeket főleg az Európában, hazai piacokra szállítják a magas (súlyából adódó) szállítási költség miatt. A színek kapcsán történtek változások az elmúlt évek során. 1997-ben a fehér szín dominált 40%-os piaci részesedéssel, mely 2007-re 43%-ra nőtt. Sárga és rózsaszín mennyisége kissé csökkent, míg a zöld színű népszerűsége nőtt. A zöld színű „Feeling Green” fajta a legnépszerűbb az elmúlt évtizedben. A művészi fajták újak és biztatóak. Létezik egy igen erős tendencia, mely szerint a fehér krizantém nyáron, a vörös télen népszerűbb. A festett krizantémok, nagyobb részarányt nyertek: megközelítőleg 10%-t. A kiskereskedelem befolyása a krizantém eladásra egyre meghatározóbbá válik A Holland Virágiroda prognózisa szerint szupermarketek piaci részesedése 50%-ra nő. A kiskereskedelem növekedése az egyik oka a santinik népszerűségének. Ez a fajta krizantém jól mutat vegyes csokrokban a nagy áruházakban, és olcsóbb is mint az egy fejű krizantémok. Habár az ár, amit a kiskereskedelem hajlandó fizetni a virágért, egyre csökken, mindeközben a vásárlók még mindig ugyanannyit fizetnek a szupermarketekben. A termelők nem kapnak többet a fejlődés ellenére. Mark Schermer azt tanácsolja a termesztőknek, hogy készítsenek világos stratégiai tervet a piaci szegmensekről.

Marketing

A krizantém reklámozása érdekében áll mind a termelőknek, mind a nemesítőknek Létrehoztak egy szervezetet, a „Chryson”-t, melynek az a feladata, hogy ennek a régi hagyományokkal rendelkező virágnak a népszerűségét növelje.Az újítások közül megemlíteném az új „ design monobouquet”-et, amely nagy sikert aratott a drágább piacokon. Cees Dekker, a Dekker Chrysanthen ügyvezető igazgatója optimista a jövőt illetően. „Véleményem szerint az új termesztési területeken, mint Indiában, Kelet-Európában, Közel-Keleten folyamatos növekedés várható a krizantém termelésben. És nemcsak ott. Az emberek világszerte egyre több pénzt költenek, és így több virágot is fognak vásárolni.”

Termesztési körzetek

Mr. Dekker úgy gondolja, hogy van még a szektornak néhány fontos feladata.” Az első helyen említeném a biológiai ellenőrzést. Jól haladunk a krizantém termelésével, de még meg kell találnunk a megoldást az olyan kártevők elleni védelemre, mint a tripszek és levéltetvek. A termelés és felhasználás Észak-és Dél Amerikában összekapcsolódik. Ugyanez fog történni Afrika és Európa valamint Ázsia és Japán között is. A verseny Oroszországért lesz: ki termel ennek a hatalmas, növekedőgazdaságnak virágot? Talán egy teljesen új övezet fog létrejönni a Fekete Tengernél Európa és Anatolia között.” Mark Schermer összefoglalásként ennyit fűzött hozzá:”Mindenütt azt fogjuk látni, hogy a krizantém termesztés egyre profibb lesz.”

Szegfű

A szegfű összes termelési területe nem változott sokat az elmúlt évtizedben. A termesztő terület nagysága alapján a szegfű világviszonylatban a második helyet foglalja el. Azonban a termesztő helyek teljesen megváltoztak. 1997-ben a legjelentősebb termesztők Észak-Európában voltak. Napjainkban alig van Németországban vagy Angliában szegfű termesztés. Hollandiában drasztikusan csökkent a szegfű termesztő terület az 1987-es évi 300 hektárról 1997-re 150 hektárra és 2007-ben mindösszesen már csak 45 hektár. Az európai termelés Spanyolországba települt, ahol jelenleg megközelítőleg 300 hektáron folyik a termelés. Szakértők szerint a spanyol termelés is csökkeni fog. Jeroen de Kuijer (Kooij Carnation) szerint ennek oka az, hogy a spanyol kertészeti körülmények nem alkalmasak jövedelmező termelésre. A kelet-európai szegfű termesztés nehéz, a magas fűtési költségek miatt.

Az Egyenlítő felé haladva

Világszerte az Egyenlítő felé tart a szegfű termesztése. Kolumbia és Kenya a legfontosabb termesztővé vált, és mostanában Etiópia is hatalmas mennyiséget állít elő. A termesztési körülmények állandóak ezen a vidéken. A hőmérséklet 20°C körül van, az éjszakák nem túl hidegek és a fényviszonyok kiválóak. Szintén előny az olcsó munkaerő, és ez is ösztönözte a szegfű termesztő területek növekedését. Ezen kívül a szállítási költség relatíve olcsóbb, összehasonlítva például a krizantémmal, ráadásul mind az európai mind az észak-amerikai piac könnyen elérhető.

India

India is fejlődő termelési körzet, de a szegfűt leginkább a helyi piacra termelik, mivel az indiaiak szeretik a virágot,és a szegfű is bele illik helyi kultúrájukba. Ezért az indiai piacnak nagy lehetőségei vannak, nem utolsó sorban a nagy népesség miatt is. Japánban általánosan csökken a kertészeti termelés. A kertészetek elavultak. A másik oldalon Kína válik érdekeltté a szegfűtermelésben. Vietnámban is nő a terület az alacsony költségek miatt.

A zöld a legnépszerűbb

A szegfűfajták széles színválasztékot kínálnak. Tíz évvel ezelőtt láttuk az óvatos bevezetését a zöld színű szegfű termesztésének, és ma a zöld az egyik legfontosabb szín főleg Nyugat Európában. Ez idő alatt fejlődött még a fajta minősége, és a termelési periódus is felgyorsult. A kiskereskedelem is jobban befolyásolja a választékot. A csokros szegfűt a szupermarket csokraiba használják. Egy másik „új” terméket ismerhettünk meg az elmúlt években, a cserepes szegfűt, melyet beltérbe és kültérre is hasznosíthatunk. A nemesítők a színek és formák széles kínálatának előállítására törekednek. A cserepes szegfű előnye az, hogy ez könnyen termeszthető öreg, egyszerűbb kertészetekben. Jeroen de Kuijer optimista a jövőt illetően:” A szegfű mindig jelen lesz. Ez egy erős virág, jó váza élettartalommal. Nincs más virág , amelyik ilyen gazdag színválasztékban elérhető lenne.”

Liliom: Új hibridek

A liliom nagyon fontos virág világszerte, és mint hagymás növény a második a tulipánt követve. A holland árverési listám a negyedik helyet foglalja el, a rózsa krizantém, tulipán után. A legfőbb termesztési körzete Hollandia, de más országok, például Új-Zéland, Chile, és Kína is egyre jelentősebb lesz.

Fent és lent

Termelni a téli hónapokban nyomós indok arra, hogy a termesztés a déli félgömbre költözzön. Sok holland kertész kezdett el Franciaországban is liliomot termeszteni, a Bordeaux környéki kedvezőbb klimatikus viszonyok miatt. A hőmérséklet itt kedvezőbb és a több a napsütéses órák száma is, mint Hollandiában. Ez jobb minőségű hagymákat eredményez. 1995-től 200-ig hihetetlen mértékben nőtt a liliomhagymát termesztő területek nagysága, amely tultermelést eredményezett. Így az árak leestek, de 2000 után a terület csökkent, és 2006-ban a liliomos területek új csúcsot értek el.

Ázsiai liliom kevésbé népszerű

Az elmúlt évtizedben a fajtaválaszték jelentősen megváltozott. Meglepő a termő terület csökkenése, főleg az utolsó öt évben az Ázsiai fajtánál. Ennek oka az LA ( Liliom longiflorum x Liliom Asiatic ) hibridek megjelenése és népszerűsége.Ezek a hibridek egyesítik az ázsiai liliomok színgazdagságát és a longiflorumok nagyobb bimbó méretét, és e két tulajdonság miatt sokkal látványosabbak. De még mindig az ázsiaiakban van több lehetőség. Habár a bimbók kisebbek, az Ázsiainak több hajtása van, mint az LA-nak ugynnál a hagyma méretnél. Ez azt jelenti, hogy a kertész kisebb hagymát ültethet, melynek kevesebb a költsége, és több fér el négyzetméternként belőle az üvegházban. Az Orientál fajták alkotják a legnagyobb csoportot,és az elmúlt tíz évben sok új fajtát állítottak elő. Az Orientáloknak általában nagyon nagy bimbójuk van, és ezért mutatósak. Ez a fajta alkalmas különféle termesztési feltételek közé, ezzel szemben a L. longiflorum mennyisége stagnál. Az Aurelia csoport (trombita alakú), mint a L. regale, Golden Splendor, és African Queen kevésbé fontosak, mivel ezek hobby kerteknek alkotói. A lilom nemesítők nagyon aktívak, évente 80-100 új liliom fajtát állítanak elő.1990-től látható hatalmas növekedés az LA csoportnál, amely az LA termesztő területének növekedésével magyarázható. Másrészről új csoportok, például az OT hibridek ( Orientál x Trumpets) és az LO hibridek ( L. longiflorum x Orientál ) egyre jelentősebbek. Különösen az OT fajták szaporodott el az utóbbi öt évben. Ennek a csoportnak a virágai akkorák, mint az Orientáloké, de más és újabb színekkel, mint sárga, rózsaszínes piros.

A további termesztési lehetőségek

Egy másik szempont, amely az OT csoportot kereskedelmileg vonzóvá teszi, a hagyma termő képessége. Ez a fajta nagyon jól fejlődik különböző talajtípusokon is. Az LO csoport is érdekes, de itt nincsenek olyan színes fajták, amelyeknek a virága egyenesen, felfelé áll. Ha ezt a hiányosságot pótolják, az LO is sokkal fontosabbá válik. Végül az OA csoportot mutatjuk be. Ezek a fajták az Orientál és Ázsiai liliom keresztezéseként jöttek létre, és a virágok nagysága az Ázsiai liliomok virég méretével megegyező. A fajták még fejlesztés alatt vannak, és a nemesítők sokkal többet várnak, mint az eddigi eredmények.

Növekvő érdeklődés

A vásárlók egyre több liliomot vásárolnak, és világszerte a liliomot előállító cégek termőterületeiket kiterjesztik. Mivel a liliom hajtatáshoz jó fényviszonyok kellenek, a termelés olyan országokban növekszik, mint Chile, Kenya, Brazília és Costa Rica. A jó megvilágítás erősebb szárú, szebb levelű és jobb váza élettartalmú növényeket eredményez. Mindezek mellett még a munkaerő és fűtési költség is olcsóbb ezekben az országokban.

Gypsophila: megújulás az ágazatban

A gypsophila nemzetközileg fontos növény. Területe 30-40%-kal nőtt az elmúlt években és a termésátlag az új fajtáknak köszönhetően növekedett. A termesztő körzetek megváltoztak, Ecuador növekedése Európát és Kolumbiát érinti hátrányosan; Afrika növekedése pedig Izrael és Európa kárára van.1997-ben a következő országok voltak a meghatározóak a Gypso termelésben: Izrael, Kolumbia, Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Japán, Ecuador és Peru. Napjaink fő termelési országai: Ecuador, Izrael, Kenya, Kolumbia, Japán, Olaszország, Peru és Etiópia. Az elmúlt tíz évben nagy változások zajlottak a gypsophila termelésben. Tíz éve a a Perfecta adta a megtermelt mennyiség 95%-t. Ez ma már a Million Starrra igaz. Ez a fajta foglalja el a piac 70%-t, míg a másik 15%-t kis és közepes fejnagyságú Million Star derivátumok alkotják. A fennmaradó15%-ot a többi Gypsophila faj adja.

Forrás: www.floracultureinternational.com