Zöld tető fajtái, költségei

Publikálva: 2015/05/04

A zöldtető fajtái:

Épületrészlet szerint

 1. Hideg = fűtetlen tér feletti ( pl.: kukatároló, kocsibeálló, aluljárók, parkolóházak feletti tetők)
 2. Meleg = fűtött tér feletti tetők

Intenzivitás szerint

Extenzív = Ökológiai

Jellemzője a vékonyabb, 5-8 cm-es termőréteg, az öntözetlen körülmények, az alacsony beruházási érték, fenntartása kis ráfordítási igényű, felülete nem járható. Alváltozata az egyrétegű extenzív zöldtető, amikor nincs külön szivárgóréteg, mert a termesztőközeg nagyon laza és humuszt egyáltalán nem tartalmaz. Csak nagyon speciális igényű növényekkel telepíthető, pl. varjúháj fajok.

Intenzív

Jellemzője, hogy vastag termőrétegű, nagy biológiai aktivitású, szabadidős célokra is alkalmas élettér, automata öntözőrendszerrel felszerelt, magas bekerülési költségű és intenzív fenntartási igényű.

Hajlásszög szerint

 1. Lapos: 0–3º közötti
 2. Enyhe lejtésű: 3–20º közötti, nem kell kiegészítő elem
 3. Meredek:
  1. 20º feletti – kiegészítő megcsúszás elleni szerkezet szükséges
  2. 20-30º között profilos drénlemez, átfilcesedett gyökérzóna
  3. 30-45º faborda vagy speciális rézsűfogás kell

Rétegrend szerint

Egyenes rétegrendű

a hőszigetelés a vízszigetelés alatt helyezkedik el.

Egyenes rétegrend Egyenes rétegrend

Fordított rétegrendű – “kertészálló”

Ennél a típusnál az óvatlan karbantartó nem tud kárt tenni a vízszigetelésben, mert az a hőszigetelés alatt helyezkedik el. Kifejezetten az extenzív tetők kialakításához ajánlott, a külső vízelvezetés a jégcsapképződés miatt kerülendő. Fontos, hogy a vízszigetelés feletti víz minél hamarabb elhagyja a tetőt, ne pangjon, mert az a ház energiamérlegét nagymértékben kedvezőtlenül befolyásolná. A fordított rétegrendű tetőn a drénréteg és a vegetációs közeg szemcsenagysága a lehető legnagyobb, hogy ne akadályozza a hőszigetelés feletti páradiffúziót, és a csapadékvízből származó pára minél hamarabb ki tudjon szellőzni. Vastag termőföld közegű, öntözött, intenzív tetőkert csak nagyon gondosan kialakított, átszellőztető kavicssávokkal körülzárt, 10 cm-es drénréteg mellett alkalmazható.

Fordított rétegrend Fordított rétegrend

Kombinált vagy kettős rétegrendű un. duótető

az első hőszigetelés a vízszigetelés alatt helyezkedik el, a második a vízszigetelés fölött, gyakran a drénnel egy egységben.

Duótető Duótető

A zöldtető költségei:

Minden esetben statikailag méretezni kell, a megtartott víz többletsúlyát is figyelembe véve. Az extenzív zöldtető 1,5 kN/m² tömegsúly alatti, az intenzív zöldtető 1,5 kN/m² fölötti tömegsúllyal. Szigetelés minőségének kiválasztása és méretezése szakirányú ismeretekhez kötött. Költségek tekintetében négyzetméterenként a 15°-os extenzív zöldtető költsége = 30°-os cseréptető költsége + 2 000 Ft (2010-es árakon).