Zöld tető hatása, jelentősége

Publikálva: 2015/05/04

Szigetelőhatás

Szigetelőhatás biológiai előnyei

Zöld sapkaként plusz hőszigetelő réteget jelent, amely nyáron hűt, télen fűt. Aki járt már egy rosszul hőszigetelt lakótelepi lakás legfelsőbb emeletén egy forró nyári napon, az pontosan el tudja képzelni, mit is jelent az alatta lakóknak a vizes lepedőként működő zöldtető.

Zöld tető hőszigetelő hatás

Szigetelőhatás fizikai előnyei

Csupasz tetőfelszínen gyakorta lehet mérni akár 80ºC-ot. Ez a hőszigetelő anyagok idő előtti elöregedését okozza. Horváth Sándor (BME Épületszerkezettani Tanszék) szóbeli közlése szerint egy szakszerűen épített és fenntartott zöldtető vízszigetelése 15 év elteltével is az újjal megegyező minőségű.

Zöld tető hőtérkép

A zöldtető hűti a felületet és a környező levegőt. A víz nagy fajhője miatt 1 kg víz elpárologtatásával 1000 m³ levegő hőmérséklete 2ºC-kal csökken. A párologtató felület nagysága a vegetáció típusától nagyban függ, pl. a nyírt gyep m²-e 4-5 m² felülettel rendelkezik, egy 40-60 cm-es kaszálatlan rét m²-ként 220-240 m² asszimiláló felületet jelent. A zöldtetők hőmérséklet-szabályozása a drága klímaberendezésekkel szemben nem hőszétválasztásos elven működik, nem a környezetüket terheli a felesleges hővel, hanem a növények testük felépítésére használják fel az energiát.
A növények felszíne visszaveri a külső környezetből érkező hangokat ill a zöldtető leárnyékolja a szerkezetet, így kevesebb zaj szűrődik be az életterünkbe. Németországi adatok szerint a visszaverés értéke 3 dB, a belső térben 8 dB-lel mértek kevesebbet a hagyományos lapostetejű épülethez képest.

Zöld tető hang szigetelés

Csapadékvíz visszatartó hatás

Csapadékvíz-visszatartóhatás biológiai következményei

A zöldtetők környezetében mindig üdébb a levegő. A növények ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyagot a gyökereiktől a leveleikig eljuttathassák folyamatos “oldat-liftteket” használnak. A levelek párologatása teremti meg azt az erős szívóhatást, amely a célhoz juttatja a felvett tápanyagokat. Az elpárologtatott víz így a zöldtetők közvetlen környezetét párásítja, kellemesebbé, élhetőbbé téve azt.

csapadékvíz visszatartó hatás

Csapadékvíz-visszatartóhatás fizikai következményei

A modern városiasodás nagy problémája a zárt felületképzés. A sok betonozott felületről a csapadékvíz nem képes elszikkadni, „csúcsrajáratja” a csatornarendszert. Ez Magyarországon különösen nagy gond az alulméretezett, elavult csatornahálózat miatt. A zöldtetők a hagyományos tetőszerkezetekhez képest szerkezetüktől függően 50-90%-ban visszatartják, azaz elpárologtatják a lehulló csapadékvizet. Ehhez járul hozzá, hogy az átbocsájtott víz is csak jelentős késleltetéssel jelenik meg. Júliusban egy átlagos 8-10 mm-es csapadék nem jut el a csatornahálózatig. 12-15 mm csapadék esetében az extenzív tető a víz 75%-át megtartja és csak 25% jelenik meg a csatornahálózatban, kb. 1 napos késéssel. 30 cm rétegvastagság feletti intenzív tető a csapadék 100%-át visszatartja. A csapadékosabb hónapokban, pl. szeptemberben az extenzív tető a lehullott vízmennyiség 50%-át, az intenzív tető 30%-át juttatja tovább.

csapadékvíz visszatartó hatás

csapadékvíz visszatartó hatás csapadékvíz visszatartó hatás
Zöldtető fajták Rétegvastagság Vegetációs forma Vízmegtartó képesség %-ban Éves lefolyási együttható / beépítettségi faktor
Extenzív 2-4 cm Moha-sedum fajok 40 0,60
4-6 cm Sedum-moha fajok 45 0,55
6-10 cm Sedum-moha-lágyszárúak 50 0,50
10-15 cm Sedum-lágyszárúak, fűfélék 55 0,45
15-20 cm Fűfélék, lágyszárúak 60 0,40
Intenzív 15-25 cm Gyep, évelők, cserjék 60 0,40
25-50 cm Gyep, évelők, cserjék 70 0,30
50 cm felett Gyep, évelők, cserjék, fák 80 0,10
650-800 mm éves csapadékkal rendelkező élőhelyeken /FLL adat

Csapadékvíz-visszatartóhatás gazdasági jelentősége

A késleltetett lefolyás miatt kisebb átmérőjű csatornahálózat, kisebb záportározó is elegendő, mely alacsonyabb beruházási költséget jelent.

Egy 4500 m2 parkolóház szennyvízelvezetési igénye
hagyományos kialakítás zöldtetős kialakítás
150 mm átmérőjű vízelvezetés 150 mm átmérőjű vízelvezetés
162 m föld feletti csővezetés 6 m föld feletti csővezetés
400 m hosszú földalatti vezetékhálózat 3 m hosszú földalatti vezetékhálózat
helyi víztárolási igény nincs további víztárolási igény

Aktív felólet gazdasági hatás

Aktív felület

Az aktív felület biológiai jelentősége

Különösen a finompor megkötésében jelentős a szerepe, melyet a gépjárműforgalom korlátozásával sem sikerül eredményesen visszaszorítani. A növények levelein megtapadó porszemcséket az esővíz lemossa a közegbe, és így már nem kerülhet vissza a város levegőjébe. A legegyszerűbb extenzív tető is csökkenti a por mennyiségét minimum 20 %-al.

Pormegkötés

Az aktív felület fizikai jelentősége

A porszennyezettség erősíti a nagyvárosokban az ún. hősziget-effektust, amikor a nap által felmelegített út- és házfelületekről származó hő lebegteti a porszemcséket, ezek visszatartják a hősugarakat, emiatt kevésbé képes éjszaka a levegő visszahűlni, és ezért végül egyre melegebbé válnak a belvárosi részek. Németországi adatok szerint egyes városokban akár 15ºC-os különbséget is mértek egy-egy nyári napon a külső kerületekhez képest. A városközpontok felett kialakuló zivatarok 30-40%-kal gyakoribbak és intenzívebbek, amiért szintén a hősziget-effektus felelős, mivel a gyorsan felmelegedő levegő hirtelen találkozik a felsőbb légrétegekkel.

hoelte

Az aktív felület gazdasági jelentősége

A legegyszerűbb extenzív zöldtető is minimum 375 g/m² CO2-t köt meg évente. Ezért a zöldtetők alkalmazásával jó hatásfokkal lehetne küzdeni a klímaváltozás ellen.

Szén-dioxid megkötés

A zöldtető új környezetet jelent

Új élettér a városból kiszoruló növény és állatfajok számára. Pihenési lehetőséget nyújt. Jó ránézni és jó a zöldtetőn lenni.

Intenzív zöldtető

A zöldtetőépítés gazdasági előnyei

Nagyban emeli az ingatlan értékét. Ausztriában például a 10 éves, beállt tetőkerttel rendelkező ingatlan 30%-kal többet ér, mint egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező kert nélküli. A jövő szempontjából a gyerekek személyiségképződésére elemi hatással van. Ha fiatal korukban a fejük felett növények vannak, nem akarják később a természetet maguk alá rendelni. A fenntartható fejlődés szempontjából fontos, hogy a zöldtető építéshez felhasználandó anyagok újrafelhasználhatóak legyenek.

Ingatlan érték növelő