Zöld tető

Publikálva: 2015/05/14

Varjúháj (Sedum) szőnyeg információk

Általános információk

Mik a varjúháj szőnyeg legfőbb előnyei?
Minimális gondozást igényel – nem kell nyírni, csak ritkán kell öntözni, kevés tápanyaggal is beéri. Azonnali, sűrű zöldfelületet ad, gyorsan és könnyen telepíthető.

Hova ajánlható, telepíthető a varjúháj szőnyeg?
A Sedumok a legkülönfélébb és szélsőségesebb területeken is sikeresen megmaradnak természetes élőhelyükön. Így felhasználásuk során legtöbbször a következő helyeken alkalmazzák őket: zöldtetők, öntözetlen felületek, kevés gondozást igénylő kertrészek, nyíratlan területek, rézsük, sziklakertek, sírok. Napos helyre a legjobb, a félárnyékot még tolerálja. Árnyékos helyre nem ajánlott.

Mennyire járható, mennyire tűri a taposást a varjúháj szőnyeg?
Eseti közlekedést elvisel, azonos nyomsáv használata esetén az adott terület idővel legyengül. A rendszeres taposást nem tűri.

Bővebb információ:
Dr. Sum István ügyvezető +36 30/222-4633
info@sum.hu

Technikai információk

Milyen kiszerelésben kapható a varjúháj szőnyeg?
2 x 1,2 méteres táblákban, melyek összetekercselhetők. A szőnyeg vastagsága kb. 5 cm.

Hogyan épül fel a szőnyeg a varjúháj szőnyeg?
Műanyagháló és kókuszrost adja a hordozószövetet, melyen egy vékony talajréteg található és ezekbe gyökeresedik bele a növényzet.

Mekkora súlyt jelent ez?
A növények fejlettségétől és a víztelítettségtől függően 20-30 kg négyzetméterenként. Egy tekercs súlya kb. 40-70 kg.

Hogyan szállítható a varjúháj szőnyeg?
A szőnyegeket tekercselt állapotban lehet könnyen és sérülésmentesen szállítani. Egy raklapra kb. 50 m2 szőnyeg fér fel. Tekercselve a növényzet 1-2 napig bírja. Amint lehetőségünk van, terítsük ki őket, megelőzendő a penészedést.

Hogyan kell telepíteni a varjúháj szőnyegrt?
Rendkívül egyszerű, a gyepszőnyeg telepítésével megegyezik. Előkészített sík területre kigurítjuk a szőnyeget, megigazítjuk, majd a következőt szorosan mellé helyezzük. Telepítés után alapos öntözés javasolt a gyors begyökeresedés serkentésére.

Hány faj található a varjúháj szőnyegen? Melyek ezek a fajok?
Egy szőnyegen általában 4-8 fajta örökzöld Sedum található, de ha több táblát vizsgálunk, akkor akár 9-10 fajta is előfordulhat. Sedum album és változatai, Sedum acre, Sedum spurium és változatai, Sedum hybridum, Sedum sexangulare, Sedum hispanicum, Sedum lydium.

Mikor virágzika varjúháj szőnyeg és milyen színekben?
A fő virágzási periódus tavasz vége, nyár eleje, de az év során egyes fajok egész vegetációs időszak alatt képesek virágozni. Általában ősz eleji másodvirágzás is előfordul. A virágok színe fehér, rózsaszín, bordó, sárga.

Bővebb információ:
Dr. Sum István ügyvezető +36 30/222-4633
info@sum.hu

Gondozási információk

Mennyi öntözést, tápanyag-utánpótlást igényel a varjúháj szőnyeg?
A szőnyeg növényzete szárazságtűrő. Hosszan tartó nyári aszályos időszakban igényel eseti kiegészítő öntözést a hajnali vagy esti órákban. Telepítés után egy alapos beöntözés ajánlott. Tápanyag-utánpótlás nem szükséges, mivel a fajták jó része kevés tápanyaggal is beéri. Csak akkor javasolt évi 1-2 alkalommal (tavasz, nyár vége), ha gyorsabb növekedést és dúsabb állomány szeretnénk. Nyírni nem szükséges.

Milyen élettartamú a növényzet?
Az örökzöld varjúháj-fajok hosszú életűek, sarjról hamar és rendszeresen felújulnak. Az évszakok változásával színüket is váltják. Tavasszal és nyáron a zöld, szürkészöld, világossárga szín a jellemző. Ősszel és télen a rózsaszín, bordó színvilág jellemző.

Vásárlási információk

Mekkora a legkisebb rendelhető mennyiség?
A táblás kiszerelésből adódóan, legalább egy táblát lehet megvásárolni.

Mennyi a szállítási idő?
Mennyiségfüggő, kisebb mennyiség általában van raktáron, nagyobb tétel rendelése esetén is legfeljebb 5-10 nap.

Hol található minta, bemutató?
Sum és Társa Kft telephely, Kántor utca 3.

Bővebb információ:
Dr. Sum István ügyvezető +36 30/222-4633
info@sum.hu